De impact van autisme op jou als partner

Een relatie met een partner met ASS vraagt andere dingen van jou dan wanneer je partner geen ASS heeft. Hoe die relatie anders is dan met een partner zonder autisme verschilt per stel, omdat dit afhankelijk is van de mate van autisme en de manier waarop het autisme bij je partner tot uiting komt. Wat er van jou gevraagd wordt is dus afhankelijk van hoe dat autisme er bij je partner uit ziet. En natuurlijk ben jij met jouw eigenschappen en karakter ook een belangrijke factor in hoe de relatie met je partner verloopt. Maar je merkt dat dingen die je in een relatie als vanzelfsprekend beschouwde, dat in jullie relatie niet zijn. Sommige mensen ontdekken dat al snel, anderen realiseren zich dat pas na jaren samen zijn in deze relatie.

 

Wat doet het met jou?

Als jullie ontdekken dat er sprake is van ASS bij je partner dan volgt een zoektocht naar hoe dat er uit ziet en wat dat betekent. Voor je partner en voor de relatie, maar ook voor jou als persoon.

Wat doet het met jou als blijkt dat het voor je partner echt moeilijk is om het initiatief te nemen tot dingen? Bijvoorbeeld als het gaat om het uitpraten van een meningsverschil of ruzie?

Hoe is het voor jou als je partner niet goed kan ‘lezen’ hoe het met je gaat? Als je elke keer als je behoefte hebt aan een arm om je heen dat heel duidelijk zelf moet vragen?

Of als je steeds weer merkt dat je partner wel zijn of haar best doet om dingen samen te bespreken maar dat daarin de juiste toon aanslaan niet lukt?

Wat betekent het voor jou dat je je op veel gebieden moet aanpassen? Lukt dat? Of heb je het gevoel dat jij zelf daardoor steeds meer verdwijnt?

 

Moed

Er is vaak veel moed voor nodig om onder ogen te zien wat de ASS bij je partner voor jou betekent.

Durf je het aan om te onderzoeken van welke verwachtingen die je had je afscheid moet nemen? En lukt het om te zien wat er wél is en of dat voor jou ook voldoende is om op een nieuwe manier naar jullie relatie te kunnen kijken?

Door alles wat op jouw bordje ligt kan het lastig zijn tijd te nemen om stil te staan bij vragen die over jou zelf gaan. Toch is dat belangrijk. Door die vragen wel te stellen kun je meer zicht krijgen op wat je helpt met deze situatie om te gaan. Of je realiseert je dat je dit op deze manier niet vol kunt houden. Maar hoe of wat dan wel?

 

Tijd om stil te staan bij jezelf

Veel partners van iemand met autisme ervaren de relatie als zwaar. Neem tijd om stil te staan bij jezelf en te ontdekken wat wel en wat niet lukt voor jou. Als je daar meer zicht op hebt kun je meestal beter beslissingen nemen. Keuzes maken over dingen waar je anders maar aan voorbij blijft lopen en die je daardoor veel energie kosten.

Je kunt je partner niet veranderen, maar je kunt wel kijken naar jezelf en naar jouw mogelijkheden en grenzen en daar recht aan doen.

omdat ik mijn praktijk inmiddels beeindigd heb verwijs ik je graag naar de website van een collega: www.jokeheusinkveld.nl