Autisme in je partnerrelatie

Autisme kan zorgen voor onbegrip en  conflicten in de relatie. Je kunt je allebei onbegrepen en eenzaam voelen omdat jullie manier van denken en beleven zo verschillend is.

Jullie relatie is echt anders.

Als je partner autisme heeft dan is het voor jou waarschijnlijk een hele zoektocht te ontdekken hoe anders de manier van denken en beleven van je partner is. Je merkt misschien dat

  • Je emoties niet kunt delen en je partner zich vaak niet kan verplaatsen in jouw gevoelens
  • Jij het initiatief moet nemen in de meeste dingen; als jij het niet doet, gebeurt er niets. Je partner is weliswaar bereidwillig om dingen voor je te doen, maar je moet er wel altijd zelf om vragen
  • Je vaak het gevoel hebt op eieren te lopen, om boze uitbarstingen te voorkomen
  • Je er in de opvoeding van de kinderen vaak alleen voor staat
  • Je omgeving niet begrijpt waar je nu zo’n probleem van maakt. Zij herkennen vaak niet waar jij in jullie relatie tegen aan loopt.

Veel partners van iemand met autisme voelen zich erg eenzaam. Doordat je jouw emoties niet kwijt kunt, kan er een gevoel van uitputting ontstaan. Door de jaren heen kun je zelfs het gevoel krijgen dat je jezelf niet meer bent.

 

Ook als je zelf (mogelijk) autisme hebt kun je in de relatie tegen problemen aan lopen. Als je autisme hebt verwerken jouw hersenen de informatie die via je zintuigen binnen komt, op een andere manier dan bij andere mensen. Jij beleeft de wereld en wat daarin gebeurt daardoor vaak op een andere manier dan zij. En je reageert vanuit die beleving. Dat kan problemen geven in het contact met andere mensen omdat zij jouw reacties niet begrijpen. Dat kan ook gebeuren in de relatie met je partner. Jij merkt bijvoorbeeld dat

  • Je partner regelmatig boos op je is, terwijl jij dan niet begrijpt wat je fout hebt gedaan
  • Je het nooit goed doet volgens je partner, terwijl je zo je best doet
  • Je partner vaak anders reageert op dingen dan jij had verwacht
  • Je partner van jou een reactie verwacht, maar jij niet weet welke reactie de goede is

Het steeds je best doen om te voldoen aan de verwachtingen van je partner kan je soms uitputten. En als je merkt dat het dan toch vaak niet lukt om aan die verwachtingen te voldoen kan dat ook een gevoel van wanhoop geven. Voor veel mensen met autisme is een relatie heel hard werken omdat er dingen van je gevraagd worden die jou van nature niet gemakkelijk afgaan. Als jouw harde werken door je partner dan niet herkend wordt, kan dat heel veel pijn, verdriet en ook boosheid bij je teweeg brengen.

Iedereen met autisme is weer anders en kan daardoor andere problemen ondervinden.

Als je partner geen hulp wil

Wil jij wel graag hulp om met deze dingen aan de slag te gaan maar voelt je partner daar niet voor? Ook dan kun je hulp zoeken. Om aan een relatie te werken zijn meestal beide partners nodig. Als je partner dit (nog) niet wil, kun je wel kijken naar wat de huidige situatie voor jou betekent en hoe jij hier het best mee om kunt gaan.

Omdat ik zelf mijn praktijk beëindigd heb verwijs ik je graag naar de website van een collega: www.jokeheusinkveld.nl